Wat is tollen?

De toller is een retriever gespecialiseerd in eenden en ganzen jachten. In de traditionele tolling jacht wordt de toller gebruikt om eenden te lokken, die uitrusten op het water, zodat ze dichterbij de waterkant komen en in zicht van de jager zodat de jager de eend kan schieten. Tijdens het tollen (lokken) blijft de jager verstopt achter een net of struik, uit zicht van de eenden. De toller wordt verschillende keren op een speelse manier uitgestuurd om een tolling voorwerp op te pakken en om daarna vervolgens weer uit zicht te verdwijnen. Wanneer de eenden dichterbij komen, blijft de hond stil en uit zicht. Wanneer de eenden twijfelen, wordt de hond nog een keer uitgestuurd om te tollen. Wanneer de eenden in het schiet bereik van de jager zijn, zal de jager de eenden schieten. Nu is het de taak van de toller om de geschoten eenden in het water en of op het land binnen te brengen (het bekende retriever werk).

In Nederland worden tollers nog niet ingezet in hun oorspronkelijke functie. In Zweden en in Denemarken zijn er officiŽle tolling testen die alleen open staan voor tollers. Hierbij wordt getest of de honden hun oorspronkelijke functie kunnen uitvoeren waardoor ze tijdens een praktische eenden jacht in hun oorspronkelijke functie kunnen werken.

Tijdens een Tolling trial wordt er gewerkt met eenden en in de open klasse en in de elite klasse ook ganzen. Tijdens zo'n trial worden er een aantal vaste punten beoordeeld. O.a. de will-to-please, tolling, snelheid, neus en steadyness.

In BelgiŽ proberen ze sinds 1 Š 2 jaar het “tollen” onder de aandacht te brengen. De BTC organiseert tolling workshops en tolling clubmatches waarin de toller zijn oorspronkelijke functie kan tonen.

Ook in Nederland probeert men het “tollen” onder de aandacht te brengen.

In oktober 2012 hebben wij deelgenomen aan de Tolling Workshop en de Tolling Clubmatch in As georganiseerd door de BTC. Voor ons was dit samen met de honden een geweldige ervaring waar we zeker mee verder willen.

Zie voor meer informatie over deze dag het kopje:
Verslag.