Huey & Dasher
 
 
Foto: Erik Verzijl Foto: Sanne Romijn Foto: Jeroen van Vliet

Huey op de Nimrod!

 
Lieuwe en Huey hebben na een seizoen hard werken zich weten te kwalificeren voor de Nimrod en de uitnodiging om deel te nemen geaccepteerd. Hieronder het verslag van dit avontuur.
 
Allereerst wat is de Nimrod precies?
De Nimrod is een jaarlijkse jachthondenproef waarin, dit jubileumjaar, de top 21 jachthonden in wedstrijdverband worden beoordeeld in plaats van de gebruikelijke 18. De Nimrod bestaat in beginsel uit drie meervoudige niet gestandaardiseerde apporteerproeven. Dit evenement heeft tot doel de prestaties van de meest succesvolle honden aan het einde van het seizoen te vergelijken in wedstrijdverband. Tegelijkertijd biedt het een gelegenheid voor jagers en andere geïnteresseerden om inzicht te krijgen in de capaciteiten van goed getrainde jachthonden.

Tijdens de Nimrod moeten drie proeven worden afgelegd, waarbij de hond bij iedere proef 12 minuten de tijd heeft om drie apporten binnen te brengen.

Een hond mag slechts één keer in zijn leven hieraan deelnemen.
 
Kwalificeren voor de Nimrod
Om voor deelname in aanmerking te komen, moeten in het lopende seizoen van de jachthondenproeven tenminste twee A-diploma’s op een Meervoudige Apporteerproef (MAP) zijn behaald. Voor iedere genomineerde hond wordt het aantal Nimrodpunten vastgesteld door de twee beste MAP-resultaten (A-niveau) behaald in het lopende jaar, op te tellen.

De selectie verloopt in twee ronden. In de eerste ronde wordt van ieder ras de genomineerde hond met het hoogste aantal Nimrodpunten geselecteerd. Wordt de uitnodiging niet aangenomen, dan wordt de op één na hoogst geplaatste hond van het betreffende ras uitgenodigd, enz. In de tweede ronde worden de “overige plaatsen” ongeacht het ras toegewezen aan de honden, die het best hebben gepresteerd. Zij worden geplaatst in volgorde van de behaalde Nimrodpunten, waarbij de hond met het hoogste aantal punten voorgaat.

Lieuwe en Huey hadden zes proeven om dit te bewerkstelligen. Bij vier proeven misten ze telkens een apport, maar bij twee lukte het wel om alle apporten binnen te brengen. De tweede werd behaald bij de allerlaatste MAP van het seizoen in Neede. Zodoende kwalificeerden Lieuwe en Huey zich voor de Nimrod.

Doordat Lieuwe de uitnodiging om deel te nemen aan de Nimrod met Huey heeft aangenomen, is Huey hiermee de vierde Toller in de 50-jarige geschiedenis van de Nimrod die deelneemt! In gebeurde in 1994, in 2009, in 2018 en nu dus ook in 2023!). Een unieke prestatie op zichzelf!!

Hier een overzicht van alle deelnemers die zich hadden genomineerd. Onderstaande zijn de deelnemers die de uitnodiging hebben aangenomen
 
  Proef CKlik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten.
 
De avond voorafgaand aan de Nimrod
  Om het onszelf gemakkelijker te maken, boekten we een hotel in Asperen samen met vrienden, waaronder ook jachtmaatje Annelies die zich ook had gekwalifeerd met haar Ierse Water Spaniel Sting voor de Nimrod.

We hebben gezamelijk gegeten en zijn daar extra verwend door iedereen.

We keken enorm uit naar de dag van morgen.....



 
En dan is het zover....
Zaterdag 11 november om 6.30 uur melden wij ons op Landgoed de Heerlijkheid in Mariënwaerdt, Beesd. Na ontvangst van de organisatie en de dierenarts controle, kregen we de uitleg van de proeven in de tent, werd de loopvolgorde doorgegeven en werden de deelnemende combinaties voorgesteld aan alle bezoekers. Vervolgens werd er traditiegetrouw een groepsfoto gemaakt voor het landhuis, dat later die dag als herinnering zal worden uitgedeeld.

Hier vind je de plattegrond van de locaties van alle proeven. Vanwege het jubileum jaar was er ook een jubileum proef maar deze hebben wij niet mogen afleggen. Alleen de top 3 heeft hieraan deelgenomen.

 
 
 
Hieronder worden de proeven door Lieuwe beschreven in de volgorde waarop ze zijn afgelegd.


Proef C - De Zeelandproef

Proefbeschrijving:

U staat op post in een veld met schuin rechts voor u een jager in een hut met een kraaienstal. Er staat ook een jager aan het eind van het veld voor de greppel. Een van deze jagers had gisteren nog achter die greppel een ree geschoten,
Proef CKlik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten.   waarvan mogelijk nog wat zweet daar ter plaatse aanwezig is.

Terwijl een jager al peuterend langs deze greppel loopt, weet de jager in de hut diverse stukken te schieten. Deze worden direct door de jager zelf geraapt. Dan komt vanachter de greppel een fazant op die de jager daar met een mooi schot uit de lucht weet te plukken (1). Hij peutert nog wat verder en al snel komt een haas op de lopers. Hij schiet op het haas (2), maar weet deze niet voldoende te raken en het haas verdwijnt in de greppel. De jager roept direct "Hond los!". U zet uw hond hier direct op in. Zodra uw hond zichtbaar met de haas in de vang op het veld verschijnt, komt er een kraai over. De jager in de hut schiet hierop en u ziet dat het een goed schot was. De kraai valt goed te markeren op het 
veld (3). Nadat uw hond het haas heeft binnengebracht, laat u uw hond ook de beide andere stukken wild ophalen.

5 uit de 21 combinaties behalen hier een voldoende.
 
Foto: Linda de Jong Foto: Linda de Jong Foto: Hanna Verhoeven
 
Het verloop van de proef:

We kregen uitleg van de keurmeester en tijdens de uitleg werd er rechts op de akker al vanuit een jagershutje een kraai geschoten als verleiding. Deze kraai werd door de betreffende jager zelf geraapt. Voor ons dreef een andere jager een slootkant met houtwal uit, waarbij hij een fazant schoot die achter de houtwal viel. Verderop schoot dezelfde jager in het verlengde van de sloot een haas die onvoldoende hagel kreeg. Hierop riep de jager 'hond los, hond los!'. Ik stuurde Huey onmiddellijk naar de jager. Bij de jager aangekomen, stuurde ik de hond naar rechts, in de richting van het schot. Op een gegeven moment zag ik Huey tekenen op het spoor en ging hij een stukje de sloot in, keerde vervolgens terug naar het veld en versnelde naar rechts, wat me deed vermoeden dat hij de hazensleep volgde. Na zo'n 30 meter trok Huey echter naar het jagershutje, wat aangaf dat hij fout zat. Ik probeerde hem terug te sturen naar de sleep, maar slaagde hier niet in en riep hem terug. Dit kostte me uiteindelijk ongeveer vijf minuten.

Ik heb hem vervolgens opnieuw naar het begin van de hazensleep gedirigeerd. Daar aangekomen bij het begin van de sleep, ging Huey de sloot door naar de andere kant en snelde naar rechts met de neus aan de grond. Nu wist ik zeker dat hij goed zat. De sleep van de haas was ongeveer 300 meter lang. Na een aantal minuten, zagen we Huey terugkomen met de haas. Toen Huey terugkwam met de haas, werd er rechts van het jagershutje geschoten en viel er een kraai. Huey markeerde de kraai goed en liep met de haas mijn kant op. Voor een Toller is het ophalen van een haas een flinke uitdaging, vooral bij een lange sleep en op een zware akker. Het was dan ook hard werken voor hem.

Toen Huey bij me was met de haas, mochten we de kraai en fazant niet meer halen, omdat de tijd bijna om was. Ik vond het jammer, omdat de hond de kraai goed had gemarkeerd, maar doordat we aan het begin van de proef te veel tijd kwijt waren om hem goed op de sleep te krijgen, bleek er onvoldoende tijd over te zijn om de kraai nog te halen. Dat neem ik mezelf dan ook wel kwalijk, want de hond deed het echt heel erg goed.
 
 
Hierboven kun je Huey in actie zien bij proef  C
 
Foto: Hanna Verhoeven Foto: Hanna Verhoeven Foto: Linda de Jong
 
Klik hier voor meer foto's van Proef C
 
Proef A - De Brabantproef

Proefbeschrijving:

U bent bij een jager gevraagd, omdat er een gans is geschoten die niet voldoende hagel kreeg en is gaan lopen. De jager legt u uit waar hij de gans heeft zien neerkomen (1) en vraagt u om uw hond zo snel mogelijk hierop in te zetten. Hij
Proef CKlik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten. geeft daarbij aan dat eerder op de dag een andere hond al een ziek stuk wild langs de bosrand heeft geapporteerd. Nog voordat u uw hond kunt inzetten, hoort u een schot. Een jager die achter het boothuis is positioneerd heeft een eend geschoten. Het blijkt een goed geweer te zijn en u ziet de eend uit de lucht vallen (2).

U zet uw hond in op de zieke gans. Nadat uw hond deze heeft binnengebracht, vertelt de jager dat er eerder een konijn is geschoten dat nog niet gevonden is. Het moet ergens rechts in de dekking liggen (3). U mag het konijn en de eend ook door uw hond laten ophalen.

 
6 uit de 21 combinaties behaalden hier een voldoende.
 
Foto: Erik Verzijl Foto: Sanne Romijn Foto: Erik Verzijl
     
Het verloop van de proef:

Bij de keurmeesters kregen we een uitleg over wat er stond te gebeuren. Voor ons werd een eend geschoten die in het water viel. Huey markeerde de plek goed. Iets rechts van dat water op het land was eerder een gans aangeschoten en weggekomen. Ik stuurde Huey direct naar het begin van de ganzensleep, die hij goed oppakte. Na een paar minuten kwam hij terug zonder gans, maar ik stuurde hem meteen terug naar het spoor en hij verdween weer op de sleep. Het duurde even, maar toen zagen we hem terugkomen met de gans. Wat we niet wisten, was dat de ganzensleep over het water was getrokken, en Huey de eerste keer het water niet overzwom en dus de eerste keer zonder gans terugkwam. De tweede keer deed hij dit wel. Nadat de gans binnen was, gaf ik hem één commando om de eend te halen. Hij vertrok vol zelfvertrouwen naar het water waar de eend lag. Hij had de eend heel erg goed gemarkeerd, want hij kwam razendsnel terug met de eend.

Terwijl Huey terugkwam, vertelde de keurmeester dat ik nog één minuut had voor het konijn dat verloren in het bos lag en dat het onmogelijk was dat hij dat nog binnen een minuut kon vinden. Toch mocht ik van de keurmeester een poging wagen en stuurde ik Huey meteen het bos in voor het konijn. 'Tijd is om,' zei de keurmeester en ik moest Huey terugroepen. Als hij het konijn al had gevonden, zou dit nog meetellen. Na enkele spannende seconden kwam Huey met het konijn aangelopen. Ik was enorm trots op mijn maatje dat hij het onmogelijke had weten te volbrengen. Het publiek applaudisseerde luid en de keurmeesters feliciteerden ons met het geweldige werk van ons beide.
 
 
Hierboven kun je Huey in actie zien bij proef  A
 
Foto: Sanne Romijn Foto: Sanne Romijn Foto: Sanne Romijn
 
Klik hier voor meer foto's van Proef A
 
Proef B - De Gelderlandproef

Proefbeschrijving:


Een jager komt u ophalen en u loopt met uw hond los naast u met hem mee. Terwijl u met die jager meeloopt, roept hij opeens 'tire haut'. U stopt en ziet dat een jager een duif schiet die op het open veld valt. Samen met de jager loopt u verder totdat u bij een andere jager aankomt. Deze vertelt u dat hij een gans heeft geschoten die wel hagel kreeg,
Proef CKlik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten. maar schuin aan de overkant van de Linge is geland en daar is gaan lopen (1). Hij wil dat u uw hond zo snel mogelijk op de gans inzet en vraagt u de eerder geschoten duif te negeren. Als uw hond de gans heeft binnengebracht, blijkt dat de duif op het veld al is geraapt. Aangezien uw hond de gans zo mooi heeft geapporteerd, vraagt de jager u om uw hond uit te sturen voor een apport op een meerkoet (2) achter de hoge bomen.

U zet uw hond daarop in. Onderweg naar het apport passeert uw hond een visser die op de steiger zit. Deze blijkt geen sympathie te hebben voor de jacht en laat dat luidkeels horen. Zodra uw hond terug is met de meerkoet, vraagt de
jager u om uw hond in te zetten op een duif die al eerder op de dag is geschoten. De jager kan redelijk nauwkeurig de plek van die duif (3) aangeven.

4 uit de 21 combinaties behaalden hier een voldoende.
     
Foto: Jeroen van Vliet Foto: Linda de Jong Foto: Jeroen van Vliet
     
Het verloop van de proef:

Bij het eerste paaltje werden we begroet door een helper die ons de weg wees naar de keurmeester. Halverwege het pad klonk er een schot rechts van ons en een duif viel zichtbaar voor de hond langs het water (de Linge). Bij de keurmeester werd uitgelegd dat diagonaal in het verlengde van de zojuist neergeschoten duif, aan de overkant van de Linge een gans was geraakt en weggekomen. Ik mocht Huey direct inzetten. Ik stuurde hem eerst richting de duif langs het water, maar voordat hij bij de duif was, stopte ik hem en dirigeerde ik hem naar links om het water over te steken. Het kostte een paar commando's om hem diagonaal over te krijgen, maar vrij snel had ik hem aan de overkant en verdween Huey uit het zicht.

Na een tijdje kwam hij terug zwemmen met de gans. Terwijl hij terug zwom, kreeg ik instructies over de plek waar een duif eerder op de dag was geschoten en zou moeten liggen (de eerder geschoten duif aan het begin van de proef was intussen geraapt door de helpers) en waar nog een meerkoet moest liggen. Ik besloot Huey in te zetten op de meerkoet. Hiervoor moest hij naar een bosje gedirigeerd worden op een afstand van 150 meter om de meerkoet te vinden. Helaas kon Huey de meerkoet niet op tijd vinden en moest ik hem terugfluiten.
 
 
Hierboven kun je Huey in actie zien bij proef  B
     
Foto: Linda de Jong     Foto: Jeroen van Vliet Foto: Jeroen van Vliet
 
Klik hier voor meer foto's van Proef B
 
Het zat erop...
Ik ben onwijs trots en tevreden met Huey's prestaties gedurende de hele dag. Hij was goed onder appèl en heeft echt keihard gewerkt. Tijd speelde een grote rol voor ons, vooral het gebrek eraan. Het leek alsof 12 minuten, die normaal 15 minuten zijn, zeker voor ons niet voldoende was alles binnen te kunnen brengen. Achteraf gezien zijn er ook enkele dingen die ik zelf anders had willen aanpakken, waardoor ik denk dat we nog meer apporten hadden kunnen binnenbrengen. Maar desondanks ben ik erg tevreden met wat we hebben kunnen laten zien.
 
De uitslag
Na afloop van de proeven verzamelden we ons in de tent voor de prijsuitreiking en werden alle deelnemers, keurmeesters, helpers, organisatoren en bezoekers bedankt. Tijdens de prijsuitreiking ontdekte ik zelfs dat we als 9e waren geëindigd, iets wat we niet hadden verwacht, maar waar we ontzettend blij mee zijn. We hebben ons ras goed kunnen vertegenwoordigen en dat voelt geweldig.
 
Proef C Klik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten. Bron "De Jachthond" nr 6-2023.  
 

In de Media en tijdschrijften

Er is landelijk veel media aandacht geweest voor de Nimrod. Ook in onze regio werd er aandacht aan besteed. Zo werd Lieuwe door de HS krant geïnterviewd en maakte RTV Midden-Groningen een leuk filmpje.

Daarnaast heeftLieuwe een stukje geschreven voor het Toller club blad.
  * HS Krant

* Dagblad van het Noorden

* Regio krant

* Regio TV Midden Groningen


* Toller Tales

* My Orweja Nimrod pagina

 
  •    
  •  
 
Huey Supporters
Wat een ongelooflijke support hebben Lieuwe en Huey mogen ontvangen in de aaloop naar en tijdens de Nimrod! Het was hartverwarmend om te zien hoe twee vriendengroepen zich hebben ingezet en zelfs prachtige sjaals hebben gemaakt: de 'Nimrod 2023 Exceptionals' en de 'Hup Hup Lieuwe en Huey' sjaals. De initiatieven die jullie hebben genomen om hen aan te moedigen, zijn onvergetelijk. Het zorgde voor een nog fijnere sfeer en ervaring.

Aan alle supporters: "De sjaals, de verwennerij, en vooral jullie enthousiasme hebben de Nimrod een nog specialere betekenis gegeven. Onze dankbaarheid is enorm".

Hieronder een overzicht van een aantal supporters.
 
 
     
 
 
 
 
 
   
  Mama Gwenny  
Dankwoord van Lieuwe
Ik wil iedereen bedanken die ons heeft gesteund tijdens de Nimrod, of het nu op locatie was, vanuit huis of elders. Jullie steun heeft onze deelname nog specialer gemaakt. De kaarten en cadeaus die we hebben ontvangen waren fantastisch. Ook een grote dank aan de organisatie, keurmeesters en helpers voor het organiseren van dit geweldige evenement. Alle fotografen bedankt voor het vastleggen van de ervaring. Daarnaast wil ik iedereen bedanken die ons de afgelopen jaren heeft geholpen en getraind om dit niveau te behalen.

Last but not least, willen wij Kelly, de fokker, enorm bedanken voor het toevertrouwen van deze kanjer aan ons!
 
 


  Terug